Informatie Beesel

 

Groenste dorp van Nederland

 

In 2014 is de gemeente Beesel uitgeroepen tot het Groenste Dorp van Nederland. Beesel won Goud in de nationale groencompetitie van Entente Florale 2014. De jury roemde Beesel als dorp met een uitzonderlijk fraai landschap. Het buitengebied is in agrarisch beheer en bevat veel zeldzame natuur, zoals dassenburchten. Een dicht netwerk van recreatieve paden maakt van de gemeente een groene parel. De gemeente Beesel is ideaal om te wandelen, fietsen, nordic walken en paardrijden. Ook het buitenland, met onder meer het Brachterwald en de stad Brüggen is comfortabel dichtbij. De grote steden zijn via de autosnelweg makkelijk bereikbaar, net zoals de westelijke zijde van de Maas via het pittoreske fietsvoetveer in het buurtschap Rijkel.

 

 

Karakteristiek dorp Beesel

 

De gemeente Beesel kenmerkt zich door de Limburgse gemoedelijkheid. Het dorp Beesel is een karakteristiek dorp met monumentale panden en een gezellig marktplein met rondom een aantal horecagelegenheden. Beesel ademt eeuwenoude tradities  en de gastvrijheid van de bevolking.

Bovendien kun je genieten van de schoonheid van de lokale keramiek, een toonbeeld van creativiteit.

 

 

Beleef de legende van Sint Joris en de draak

 

Al sinds 1736 wordt de legende van Sint Joris en de draak in Beesel levend gehouden. Eens in de zeven jaar staat het hele dorp in het teken van deze oeroude strijd tussen goed en kwaad. In zes imposante theatervoorstellingen krijgt het Draaksteken gestalte. Laat je in Beesel verrassen door theaterspel, muziek, zang, gevechten, drama en humor!

 

 

 

 

Nieuwenbroeck

 

 

Kasteel Nieuwenbroeck in Beesel werd rond 1560 gebouwd door Johan van Holthuysen na zijn huwelijk met Helwig van Holtmeulen, erfdochter van de plaatselijke heer. Het oudste gedeelte bestaat uit een L-vormig woonhuis met trapgevels.

Het huidige uiterlijk dankt het kasteel mede aan verbouwingen door de families Bosman (ca. 1730) en De Collignon (ca. 1760). In 2005 werden de gebouwen opnieuw opgeknapt. (informatie Wikipedia)

 

 

Draaksteken

 

 

Het Draaksteken in het Limburgse Beesel is een openluchttheatervoorstelling over de legende van Sint Joris en de Draak. Eens in de zeven jaar staat Beesel in het teken van deze oeroude strijd tussen goed en kwaad. In het verleden werd dit in veel plaatsen gedaan, maar sinds een aantal decennia wordt dit in Nederland alleen nog in Beesel uitgevoerd. Op 14 december 2012 werd het Draaksteken in Beesel officieel toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. (Zie: www.draaksteken.nl )

 

 

 

 

 

De Grauwe Beer

 

De molen is gebouwd in 1614 in Zaandam als een houtzaagmolen. In 1891 werd de molen verscheept naar Beesel en opgebouwd op de kleine Solberg. Hierbij werd de molen heringericht om te dienen als korenmolen. Tot in de jaren 50 is de molen in bedrijf gebleven. In 1982-1983 werd de molen gerestaureerd en verplaatst naar de oever van de Maas. De molen is sindsdien op vrijwillige basis geregeld in bedrijf. De molen liep de afgelopen decennia vier keer onder water na overstromingen van de Maas. Daarom is de molen op 9 september 2014 60 meter landinwaarts op een hogere plek geplaatst.  Voor meer informatie zie: http://www.degrauwebeer.nl/